HTML

Öko-Cartha Magyarország

Ez az a blog, ami politizál, mert vannak közügyek, és mert gyakran és jogosan az lehet az érzésünk, hogy nem jó kezekben, ad abszurdum nem jó szándékú kezekben vannak a közügyeink, pedig lehetne másképp...

Friss topikok

Linkblog

Cigányság Magyarországon

2009.06.11. 10:21 borsoo

Visszatekintés
A magyarországi cigányság a második világháborúig nem rendelkezett állandó lakhellyel, vándorló életmódot folytatott. Iskolázottságuk alacsony volt, szakmát csoporton belül, tapasztalati úton sajátítottak el, nagy arányban vettek részt idénymunkák elvégzésében.
A második világháborútól 89-ig a kis cigány közösségek felszámolásra kerültek - kaptak lakást, kötelező 8 osztályt, kötelező munkahelyet. E mellett a hagyományos életmód elvesztésével, a kis közösségek felszámolásával, a gazdasági szerkezet átalakulásával a korábbi tudásuk, képességük java része elveszett.
89-től a piacosodó Magyarországon, a cigányság szaktudás és megtartó közösségek hiáynában egyre lejjebb csúszott, csúszik ma is, továbbá ez a folyamat jól felfogott politikai érdek, mert a kenyeret adó kéz számíthat a lojalitásra.

Előretekintés
Ha nem lenne oktrojált "szegregáció" ellenes hozzáállás, lehetőség lenne megfelelő mércével tanulmányi sikereket elérniük. (Elég nehéz ugyanúgy teljesíteni az iskolában egy 12 éves cigány gyereknek, aki nem kapott enni, nincs íróasztala, és iskola után 4 kistestvérére vigyáz, mint a többségnek). És egyúttal a közösségük épülhetne, kevesebb konfliktus lenne, mint ahogy ez történik a legtöbb nem cigány kisebbség esetében, ld szerb, német, horvát iskolák, települések, ünnepek stb.
Ha lenne a hátrányos helyzetű térségekben kisiskolás kortól tanulmányi ösztöndíj, etnikai hovatartozástól függetlenül. Ez esetben a gyerek tanulmánya nem csak vinne, hanem hozna is a háztartás fenntartásához, továbbá igazi perspektívát nyújthatna képzettség javításával a társadalmi felemelkedésre. Lehet, hozzájárulna bevándorlás révén a térség helyzetének javulásához.
Ha kötelező lenne a szakképzés minden közoktatásban résztvevőnek. Ezzel nekik is biztosított lenne az - egyébként gyakran jól fizető - szakmunkában való jártasság, és a többségnek is hasznára lenne, ha legalább valamihez értene, mármint a többség, mert manapság ez már nem jellemző. Mint ahogy a magyarországi magas munkanélküliségnek is az egyik fő összetevője, a szakképzett munkaerő hiánya a munkaerőpiacon.
Ha lennének nagyobb volumenű közmunka programok, célzottan a hátrányos helyzetű térségekben (u. m. gátépítés, csatorna és közmű kiépítés, közterület rendezés, erdőtelepítés) - ez eredményesen integrálná a cigány lakosságot a munka világában. Ehhez természetesen szakmai képzés kell társuljon, és a közmunka programok kifutása több választási cikluson átívelően kell, hogy megvalósuljon.
Ha újra lenne tömegsport Magyarországon, minden településen, mely szolgálná az egészséges életmódra nevelést, a közösség építést, a kultúrák közötti megismerést és párbeszédet, illetve a kiemelkedés lehetőségét.
Ha az igazságszolgáltatásnak lenne elrettentő ereje (három csapás stb), ezáltal a sok esetben kényszerűségből törvényellenes cselekedettel pénzhez jutók könnyebben választanák, amit ma lehetőség hiányában sem tehetnek meg - a törvényes boldogulás lehetőségét.
Ha az adórendszer nem büntetné a kistelepüléseket - a viszonylag magasabb fajlagos finanszírozás, és a helyben maradó adóbevételek minimális aránya miatt, ezen térségek infrastruktúrája rohamosan épül le.
Ha a közigazgatási szerkezet nem monopoláris lenne - Budapest és vidék - azaz szükséges és elkerülhetetlen, hogy a 93000 km2-en egynél több fejlett település, és ahhoz tartozó agglomeráció legyen, ennek híján a tőkekoncentráció stabilizálja egyes térségek hosszú távú elmaradott státuszát. Értelemszerűen a jelentősebb városok azok, amelyeknek bevételeik révén finanszíroznia kell az agglomerációt, lévén ez az agglomeráció, amely a városi ipar munkaerőforrását adja.
 

2 komment

Címkék: reform közigazgatás ösztöndíj tanulmányi közmunka cigányság kistérség tömegsport cigyány

A bejegyzés trackback címe:

https://oekocartha.blog.hu/api/trackback/id/tr531178310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

LuiKang 2009.06.26. 13:07:30

Valós és jó gondolatok, mégis felfedezni vélek benne furcs következtetéseket: pl. "három csapás".
Miközben a rendőrnek semmi tekintélye nincs, ráadásul a cigánybűnözéssel a legnagyobb gond az, hogy nincsen a törvényünk felkészülve rá, vagyis semmit nem tud kezdeni azzal, ha valakinek a háza előtt éjszaka hangoskodnak, szotyoláznak, rápisilnek, naponta 2-3 ezer forintos kárt tesznek házban, kerítésben, ingóságban...
Nem beszélve a szóbeli fenyegetésről, "beszólásról", tömegközlekedési járművön, lakóközösségben hangoskodásról, stb.
A gondolatok többi részével egyetértek, radikális gondolkozásbeli és irányításbeli változásokra van szükség.

borsoo 2009.06.29. 08:56:42

@LuiKang: Kedves Lui, a három csapás jelentése, hogy enyhébb bűncselekmények ismételt elkövetése esetén automatikusan a kiszabható legnagyobb büntetés jár, külön mérlegelés nélkül, ezt szerintem erős visszatartó erő. Azok a problémák, amiket felvetsz, egyértelműen nem jogi és valószíműleg nem rendészeti, hanem közösségi válaszokat igényelnek. A változásnak előfeltétele van. Akkor tudsz aláírni szerződést, ha van tollad. Szerintem ez a toll hiányzik, amíg ez nem biztosított, nem lehet elvárni, hogy alá legyen írva az a szerződés.
süti beállítások módosítása