HTML

Öko-Cartha Magyarország

Ez az a blog, ami politizál, mert vannak közügyek, és mert gyakran és jogosan az lehet az érzésünk, hogy nem jó kezekben, ad abszurdum nem jó szándékú kezekben vannak a közügyeink, pedig lehetne másképp...

Friss topikok

Linkblog

Apróságok és apróságok

2009.06.22. 09:53 borsoo

Van néhány ügyünk, amiről tudjuk, hogy vannak, tudjuk, hogy nem jó, hogy vannak, és tudjuk, hogy nem kéne, hogy legyenek.

Ilyen például az, hogy kevés barátunk van, vagy nincs.

Ilyen például, hogy kevés gyerekünk van, vagy nincs.

Ilyen például, hogy kevés időnk van egymásra, vagy nincs.

Ilyen például, hogy kevés pénzünk van arra, amire muszáj lenne, vagy nincs.

Ilyen például, hogy úgy érezzük, csekély a befolyásunk a közügyekre, vagy nincs.

Ilyen például, hogy kevés a lehetőségünk, a választásunk, vagy nincs.

És ez sajnos még csak nem is a teljes lista.

 

MOtto:

Bement egy ember egy boltba. Mit vegyen? Az ember átlagos volt. A bolt átlagos volt. A dilemma átlagos volt. Az ember vett egy zacskó háztartási kekszet és egy kétdekást. A válasz átlagos volt.

Bement egy ember egy boltba. Mit tegyen? Az ember átlagos volt. A bolt átlagos volt. A dilemma átlagos volt. Az ember kiment, és azt gondolta, ma van a hetedik nap. Ez nem olyan nap, mint a többi. Ma ünnepelni fogunk.

 

 

A demokrácia és a piacgazdaság két súlyos tévedésre sarkallja az embert. Az egyik, hogy nincsenek határok. A másik, hogy minden szavazat ugyanannyit ér. És ez az illúzió olyan kedves, hogy minden józan érv és tapasztalat ellenére tartja magát. Végre a kapitalizmus megteremti a szocialista embert. Azt, aki egyenlő mindenkivel. Csak önmagával nem egyenlő.

Szoktuk mondani, hogy a mi piacgazdaságunknak az a baja, hogy nem a piac hozta létre. Szoktuk mondani, hogy a mi legújabb demokráciánknak az a baja, hogy nem demokratikusan, alulról építkezve jött létre. De tény, hogy nem működik. Mint ahogy tény az is, hogy meg kéne javítani. Csak hát ott vannak a mi közös ügyeink. Amik megnehezítik a dolgot.

Szeretném egy gondolatkísérletre meghívni a kedves olvasót. Képzeljük el, hogy vasárnap zárva vannak az üzletek, és vasárnap reggel 10-től délután 6-ig nincs adás a TV-ben. Két apróság, amit a jogalkotó ingyen, bármikor megléphet. Mi történne? Milyen következménye lenne a mindennapokra? Mivel vasárnap nem lennének nyitva a boltok (mint nem is olyan régen), már legkésőbb szombaton megejtenénk a bevásárlást hétvégére. Terveznénk. Hétvégére. Mivel nem lenne TV műsor, szükség lenne valami más programra. Terveznénk. Hétvégére. Mindez mit eredményezne? Azok, akik vasárnap hipermarketekben és üzletközpontokban dolgoznak, a családjukkal lennének. Azok, akik vasárnap a hipermarketekben és üzletközpontokban vásárolnának, a családjukkal lennének. Azok, akik a vasárnapot a TV előtt töltik, mást csinálnának. Hova vezetne mindez? Lennének ünnepek, hogy ne follyanak össze a napok. Erősödnének a családok, a közösségek. Javulnának a demográfiai mutatók. Lehetőségek születnének - a szabad idő szülte lehetőségek. Újra lehetne akarat, mely nem kiszolgál és kiszolgáltat, hanem alkot. Apróságok és apróságok.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://oekocartha.blog.hu/api/trackback/id/tr301200369

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

LuiKang 2009.06.26. 13:50:27

Nem akarok általánosítani, minthogy "nyugaton", vagy "a Lajtán túl", de azt tudom, hogy Németországnak vannak olyan területei, ahol vasárnap nincs nyitva semmi. Nem utópia, remélem megérjük azt, hogy ez lehetővé válik itthon is.

borsoo 2009.06.29. 08:45:23

Igen, nem is olyan rég nálunk is így volt. Hozzállás kérdése. Ami igazán fájó nekem, hogy semmibe nem kerülne, de annyit hozna, és mégsem. Kis hazánk a hülyeségben is eminens akart lenni mindig.
süti beállítások módosítása